pondělí 23. září 2013

P4: Imotský - Den 266.

Ráno vyrážíme do vnitrozemí.  Cesta je vtipná v tom, že navigace očividně nezná tunel, který spojuje pobřeží s vnitrozemím a neustále nám hlásí "Až to bude možná, otočte se do protisměru". Dorážíme do městečka Imotski. V něm se nachází Modré a Červené jezero. Původně to byla podzemní jezera, která se zřícením stropů stala povrchovými. Modré jezero je 500 m široké a 800 m dlouhé. Hloubka vody kolísá od 20 do 90 m. V době, kdy jsme u něho byli my, bylo v něm vody pomálu, ale i tak měla krásnou modrou barvu. Červené jezero má jméno podle oxidu železa, který je v jeho stěnách, které se tyčí 200 m nad hladinu. Hloubka vody je v průměru 300 metrů. Když jsme u něj byli, zrovna do jezera slaňovali potápěči.






















Od Červeného jezera se přesouváme k Ričickému jezeru, které slouží jako vodní elektrárna. Nádherná barva vody. Od něj se přesouváme dále vnitrozemím.




















Během cesty vidíme nad jednou vesnicí velký bílý kříž. Vystoupáme křížovou cestou až nahoru. Pod námi se kroutí kaňon řeky Cetiny. K ní později sjíždíme v městečku Blato nad Cetinou. Parkujeme auto, projdeme se až k ním a chvíli se v ní koupeme. Voda je ale ukrutně ledová.





1 komentář: