úterý 12. února 2013

Nebuď dilino!

Super počin - osvětový klip od Romů pro Romy a nejen je. Stojí za to si ho pustit a zaposlouchat se do textu...
A z vlastní zkušenosti musím říci, že je to pravda. Do specky často chodí děti, které mají na víc. Jen chybí někdo, kdo by dohlédl na jejich školní přípravu. A to je prostě ten problém. Furt říkám - radši prolézt základku se 4 než specku s 1 a 2. Protože uplatnění po specce je fakt zoufalé...

5 komentářů:

  1. Jani,je to supr,až mi vyhrkli slzy do očí.Ale mám jeden postřeh...je fajn chtít dát romské děti do školy,ale ono to je občas problém je tam vůbec dostat...ZŠ s tím mývají problém,nebo rodiče případných spolužáků a to je prů...švih.Je mi to líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško, ano, to je pravda, krásně o tom pojednával dokumentární seriál Ptáčata (o třídě na ZŠ která vznikla z dětí, které v ostatních třídách nechtěly). Já to beru ze své zkušenosti, kde tady na základkách v okolí naší působnosti tento problém není (nebo aspoň o něm nevím). A prošlo nám klubem několik dětí, které normálně začaly na ZŠ a pak skončily ve speciální škole. Ano, někdo na normální základku neměl, ale několik jich tam skončilo proto, že s nimi doma nikdo nedělal úkoly a neprocvičoval s nimi. A to je právě problém. Což jasně tahle píseň nezmění, ale každý osvětový pokus dobrý. Stejně tak jako je hodně prospěšné fungování přípravných ročníků.

      Vymazat
    2. Vím, že to je pohled jen z mé strany, nevím, jak obtížné je učit třídu 25 dětí, kde je někdo, kdo nestíhá. Pak je asi pro všechny nejjednodušší, přeřadit ho na lehčí školu - a pak rodiče i škola má klid.
      Úplně nejhorší mi ale přijde, když tam dítě jde rovnou do první třídy (pokud nemá opravdu nějaký problém) jen se zdůvodněním, že je to tam lehčí a budou tam na něj hodnější. Budou. Jenže v devítce pak zjistí, že mohou jít jen na velmi omezené množství učňáků a všechno nic moc obory...

      Vymazat
    3. Podle mě jde o přístup...jak rodičů(když chtějí aby s dětí něco bylo"Tak super")a potom taky kantorů a všech dalších zůčastněných.Takže právě proto mě mrzí,když na nortmální ZŠ romčata mají,ale zazdí jim tu šanci učit se "normálně" doma(domácí prostředí),nebo škola-rodiče spolužáků,skrátka přístup.
      A písnička se fakt povedla.Naší Barču inspirovala k napsání "propagační tabulky"(víc bude na blogu :-) ).

      Vymazat
    4. Ano, přesně, jde o přístup.
      A těším se na výtvor Barči :-)

      Vymazat