pátek 21. září 2012

Nastaly Vzduchoprázdniny

Když se v květnu na webu Karla Plíhala objevilo, že jeho nové CD vyjde 1. září tohoto roku, začala jsem si říkat, že by to konečně mohlo vyjít. Informace o tom, že album vyjde, vypouštěl Karel ze svých úst už několik let, ale nikdy neuvedl konkrétní datum. Výsledné datum se sice o skoro 3 týdny posunulo, ale to je v té dlouhé čekací době už jen maličkost. Zatímco většina hudebních hvězd vydává alba s ročními či maximálně dvouročními intervaly, Vzduchoprázdniny jsou novým autorským albem po 12 letech. A to ještě můžeme polemizovat, zda Kluziště (2000) bylo opravdu právoplatným albem co se týče nových písní - šlo vesměs o staré písně v nových aranžmá. V souvislosti s albem Kluziště stojí za to zmínit krásný Karlův žertík - stejnojmennou píseň Kluziště na albu Kluziště nenajdete:-) Ale zpět k Vzduchoprázdninám. V těch uplynulých 12 letech se Karel neflákal - vydal Kainarovské Nebe počká (2004) a živou nahrávku svého tehdejšího koncertního repertoáru - V Olomouci (2005). A od té doby nic. To třeba Nohavica zvládl vydat Babylon, Ikaruse, Tak mě tu máš a dva živáky - Doma a V Lucerně. Jenže Plíhal je prostě Plíhal. U něj jsem v podstatě skoro celé CD znala dříve z koncertů protože některé nové písničky, které na Vzduchoprázdninách vyšly, hraje už několik let. V posledním roce přehrává skoro celou desku.


















A tak jsem si dneska CD odnesla z pošty. Má krásně pozitivní obal. Seznam písniček je na zadní straně obalu, jinak je vše beze slov, bez textů písní, bez zbytečných informací. Jen tráva, modré nebe, mráčky a pak noční verze téhož. Prostě Vzduchoprázdniny:-)
Na album se Karlovi vešlo 19 písní a 3 delší básničky, z čehož ale jedné ušil slušivý hudební kabátek. Né všechny písně jsou úplnými novinkami - Můj Vesmír a Napadl sníh už vyšly na 2CD V Olomouci - posledně jmenovaná je zde ale pod názvem Vánoční. Plíhal neumí psát dlouhé písně, výjimkou jsou pouze úvodní Vzduchoprázdniny, které mají 4 minuty, zbylé písně jsou podstatně kratší.
Žádní hudební hosté, žádné nové hudební aranže - jen hlas a kytara. Přemýšlivé písně i naprosté pakárny (Velbloud a Burani z Anglie), krásné hraní s češtinou, v textech jak spousta zvířátek (velbloud, kotě, slon, kuře...), tak nové techniky (wifi, maily...). Čekání se vyplatilo, tohle je prostě klasický Plíhal:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat